Tuesday, 17 January 2012


Tiru Gaya Rasulullah Tidur

Tidur merupakan rehat yang sempurna. Semua anggota akan rehat sewaktu kita tidur. Dengan tidur, tenaga kita dipulihkan, kesakitan badan dirawat dan minda dapat ‘direhatkan’ bagi memberikan kerehatan yang sempurna kepada tubuh badan. Tetapi mengapa dalam kebanyakan hal, ramai diantara kita yang merasa letih dan lesu apabila bangkit dari tidur? Kali ini WanitaSihat ingin mengajak muslimin muslimat sekalian untuk ‘meniru’ gaya Rasulullah tidur, supaya kita mendapat tidur yang sempurna.

Berikut merupakan antara amalan tidur yang dilakukan Nabi Muhammad SAW  semasa riwayat hidup baginda dan ianya menjadi sunnah buat umatnya yang dikasihi. Amalan-amalan ini mampu menjadikan seseorang itu mencintai Baginda dan boleh membawa seseorang itu cenderung kearah soleh wa musleh.

  1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur.
  2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.
  3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu, dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 kali,  Alhamdulillah 33 kali Allahuakbar 33 kali.
  4. Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia. Kemudian baca Bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa membaca Bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut.
  5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.
  6. Ambil wudhu’ sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.
  7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita, dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.
  8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.
Semoga amalan-amalan ini menghiasi hidup kita, InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment