Thursday, 9 February 2012


DIANTARA AYAT-AYAT PENGASIH YANG DIAMBIL DARI SURAH-SURAH AL-QURAN.

1. Surah Yassin: Ayat 36

http://1.bp.blogspot.com/--Ph6-zXbU5k/TceZlfl_hAI/AAAAAAAADDw/3PCtXoHlU4E/s400/ayat+pengasih.jpg

Maksudnya:

"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya". (Surah Yassin ayat 36)


2. Surah Yusuf: Ayat 4.

http://1.bp.blogspot.com/--sV2ghcSs3U/TceaEeYmeqI/AAAAAAAADD0/sNOCtgIDMYI/s400/surah+yusuf.jpg

Maksudnya:

"(Ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: "Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku". "(Surah Yusuf Ayat 4)

3. Surah Al-Hujurat: Ayat 13.
http://1.bp.blogspot.com/-v7eNIOpHyl8/Tgfar-y6S4I/AAAAAAAADPs/gSkQfou7tmQ/s1600/AlHujurat%2528013%2529.jpg

Maksudnya:

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)." (Surah Al-Hujurat: Ayat 13)

4. Surah Ali Imran: Ayat 14.
http://2.bp.blogspot.com/-7qsZi59xK2o/Tgfd0nXwCvI/AAAAAAAADPw/0kTz5BjXEgI/s1600/AlImran%2528014%2529.jpg

Maksudnya:

Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang dingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; hartabenda yang banyak berpikul-pikul, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).


5. Surah Ali Imran: Ayat 31.

http://3.bp.blogspot.com/-cHlErbtPLWc/Tgffq5jBEhI/AAAAAAAADP0/XwJpaFfvImE/s1600/AlImran%252831%2529.jpg

Maksudnya:

"Katakanlah (wahai Muhammad): "jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutlah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Ali-Imran: Ayat 31).

Sebelum memulakan doa mari ulangkaji ADAB-ADAB KETIKA BERDOA.

Doa ini diambil dari Darusyiffa. Ia salah satu doa untuk membuka segala kunci pada permasalahan jasmani dan rohani. Sebelum ini captain telah memasukkan N3 "Doa Pembuka Dan Menutup Pintu Hati". N3 kali ini juga adalah Doa  untuk membuka apa telah tertutup atau terkunci seperti fikiran,hati, pintu rumah, peti dan lain-lain lagi.

Banyak perkara yang tertutup atau terkunci. Sebagai contohnya, nafsu dikunci terhadap isteri, ilmu pelalau yang digunakan atas seseorang untuk menghalang dari bertemu jodoh. Pintu rezeki tertutup rapat. Fikiran dan hati yang tertutup. Perasaan dan kasih sayang tertutup pada isteri atau suami dan sebagainya.

Jodoh pertemuan, hidup mati, bertemu dan berpisah termasuk dalam Qada' dan Qadar Allah S.W.T. Kita hanya mampu berusaha dan Allah SWT akan menentukan segala-galanya. 

http://3.bp.blogspot.com/-8WFAzjjdZ3o/TuU2SskmEeI/AAAAAAAAEM8/5OznPDj9A9A/s1600/DOA.jpg

Maksudnya:(Surah Al-Fath:Ayat 1,2,3):

1. Sesungguhnya Kami telah membuka bagi perjuanganmu (wahai Muhammad) satu jalan kemenangan yang jelas nyata, 
2. Kemenangan yang dengan sebabnya Allah mengampunkan salah dan silapmu yang telah lalu dan yang terkemudian dan menyempurnakan nikmatNya kepadamu, serta menambahkanmu hidayat ke jalan yang lurus (dalam mengembangkan Islam dan melaksanakan hukum-hukumnya). 
3. Dan dengan sebabnya Allah memberikanmu pertolongan (untuk mencapai kejayaan) dengan sepenuh-penuh dan sehandal-handal pertolongan (yang tidak ada bandingannya). 

Wasallam.

ika sangat berhajat, eloklah dibaca selawat ini sebelum memulakan doa-doa yang lain. Kita digalakkan untuk selalu berselawat dan berdoa. Berdoa tidak semestinya selepas sembahyang sahaja. Terdapat banyak selawat yang boleh diamalkan dan Selawat Munjiyyah adalah salah satu darinya akan lebih mudah dimakbulkan Allah SWT.

http://1.bp.blogspot.com/-qJrNyHCmR7Y/TuSAUWaISHI/AAAAAAAAEMs/6YnEpv5tM08/s1600/selawatmunjiyyah.jpg

Ertinya:

"Ya Allah, selawat sejahtera ke atas penghulu kami Nabi Muhammad yang dengan berkat berselawat keatasnya akan menyelamatkan kami daripada seluruh kesukaran dan kebinasaan dan menyempurnakan semua hajat kami,juga membersihkan dengannya daripada semua kejahatan dan mengangkat kami dengannya di sisi-Mu setinggi darjat dan membolehkan kami mencapai tinggi matlamat semua kebajikan ketika hidup juga selepas mati. Selawat sejahtera juga keatas keluarga, sahabat baginda dan kesejahteraan yang banyak kepada mereka semua dengan rahmat-Mu wahai Tuhan yang Maha Mengasihani daripada segala yang mengasihani.

Wasallam.
Anda mungkin juga meminati:
DOA MENUTUP DAN MEMBUKA PINTU HATI.

http://1.bp.blogspot.com/-2-OnwviMBcU/Tsri23P-6fI/AAAAAAAAD9k/YphLUUWPmlY/s1600/005-AlMaidah.jpg

Maksudnya:

15. Hai Ahli Kitab, sesungguhnya telah datang kepadamu Rasul Kami, menjelaskan kepadamu banyak dari isi Al Kitab yang kamu sembunyi kan, dan banyak (pula yang) dibiarkannya. Sesungguhnya telah datang kepadamu cahaya dari Allah, dan Kitab yang menerangkan. 16. Dengan kitab itulah Allah menunjuki orang-orang yang mengikuti keredhaan-Nya ke jalan keselamatan, dan (dengan kitab itu pula) Allah mengeluarkan orang-orang itu dari gelap gulita kepada cahaya yang terang benderang dengan seizin-Nya, dan menunjuki mereka ke jalan yang lurus.


No comments:

Post a Comment